Vrhunski hrvatski chefovi dolaze u Istru i uskoro imate priliku učiti od najboljih u zemlji. Samo neka od potvrđenih imena su David Skoko, Maša Salopek, Priska Thuring, Matija Bogdan i brojni drugi.
Agencija za ruralni razvoj Istre, AZRRI, već osmu godinu zaredom održava cikluse edukativnih radionica namijenjene ugostiteljima i kuharima koji žele uložiti u svoje znanje, saznati nove tehnike i ideje s kojima će biti kvalitetniji i konkurentniji na tržištu.
''Kroz naše radionice prošlo je gotovo tri tisuće polaznika koji nakon edukacija odlaze ispunjeni znanjem, kontaktima pa i novom perspektivom za svoj rad. Ipak, naše poimanje napretka ne leži u tome da konstantno hodamo dobro utabanim stazama nego nadograđujemo naše edukacije novim sadržajima'' rekao Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva.
Agencija za ruralni razvoj Istre ovog ljeta proslavila je 20. rođendan i nametnula se kao lider promjena na području poljoprivrede i gastronomije te njihovom povezivanju kako u Istri tako i Hrvatskoj. Samo jedan od brojnih projekata na kojima rade je gastronomska valorizacija mesa od boškarina i revitalizacija ove autohtone pasmine istarskog goveda koja je bila pred izumiranjem, no njihovim snagama budućnost je svjetla.
To je samo jedan od primjera gdje je Agencija za ruralni razvoj shvatila nedjeljivu i neraskidivu vezu između poljoprivrede i gastronomije. Konstantno promišljanje o nadogradnji provjereno dobrih koncepata ove godine polučili su zanimljivim promjenama.
''Došli smo na ideju da bi u edukativne radionice mogli integrirati i terensku nastavu. Prvu radionicu u novom izdanju vodit će cijenjena chefica Priska Thuring. Edukaciju će držati u svom prelijepom restoranu Stara Škola, a u sklopu te radionice polaznike vodimo i na berbu šafrana.
Jeste li znali da se u Istri uzgaja najskuplji začin na svijetu? Obično se sredinom listopada odvija berba šafrana, a Agencija za ruralni razvoj svoje polaznike će voditi na posjede OPG-a Černjeka.
Mnogi su se interesirali da i sami krenu u proizvodnju ovog cijenjenog začina zbog cijene koju postiže na tržištu, ali malo je onih koji su doista svjedočili cijelom procesu berbe u kojem shvatite težinu posla i da vam za samo jedan gram začina treba i do 200 cvjetova kojima ručno vadite tučak što traje satima pa i danima.
Zdravko Tomšić, doajen hrvatskog ugostiteljstva održat će čak dvije radionice. Tema „Gastronomija istarskih sireva“ koncipirana je u dva dijela i održat će se u renomiranoj Mljekari Latus.
Polaznici će dobiti uvid u pogon i procese koji se ondje odvijaju, a zatim će se kulinarski dio održati u Latusovoj sali s kuhinjom dok će druga radionica u Edukacijskom centru biti posvećena tartaru i drugim tipovima kosanog mesa.
Edukaciju će držati i Maša Salopek, trenutna pastry chefica u Cap Aureu, a još poznatija po svom višegodišnjem angažmanu u Hiši Franko, slovenskom restoranu nedavno ovjenčanom s tri Michelinove zvjezdice. Osim toga, Maša Salopek proglašena je i najboljom pastry cheficom na svijetu prema izboru The Best Chef 2022. godine.
Matija Bogdan otvorit će polaznicima novi svijet jesenskog lisnatog povrća i pokazati da uz malo mašte i znanja ove divne namirnice nisu rezervirane samo za naizgled dosadna svakodnevna jela. Davida Skoku ne treba mnogo predstavljati jer sam spomen njegovog imena već uz sebe nosi kredibilitet. Skoko je dugogodišnji suradnik AZRRI-ja, a ovog puta reći će ono neizrečeno o plavoj ribi o kojoj smo mislili da možda znamo sve!
U svijet kreativne kuhinje uvest će nas Mario Mihelj, a o slastičarstvu će predavati također dugogodišnji suradnik Robert Perić koji će objasniti kultne istarske slastice na moderniji način i deserte u čašama. Ciklus radionica obogaćen je s dvije ženske snage: Annamarijom Kolić i Vanom Babić. Annamaria Kolić je diplomirala vinarstvo u Poreču, a kasnije nadogradila svoje znanje na čuvenom Culinary Institute of America.
Nedavno je sa suprugom Ivorom preuzela vođenje kultne konobe Alla Beccaccia, unijela znatne promjene, prkosila ustaljenim normama, a o temeljima istarske gastronomije govorit će na svojoj radionici u AZRRI-ju i to na engleskom jeziku kako bi bila dostupna za domaće i strane polaznike iz ugostiteljstva.
Ne smijemo zatvarati oči pred velikim prilivom strane radne snage u ugostiteljstvu i zato želimo ponuditi i edukacije na engleskom jeziku koje su prvenstveno namijenjene stranim kuharima i pomoćnom osoblju, ali naravno da se mogu prijaviti svi zainteresirani – zaključio je Šuran.
Prijave u tijeku
Vana Babić, nekadašnja dugogodišnja urednica portala Dobra hrana, održat će radionicu posvećenu promociji i virtualnom svijetu gastronomije gdje će polaznici dobiti alate kako poraditi na vidljivosti i ispričati vlastitu autentičnu priču, izraditi tekstualni i fotografski sadržaj koji će biti konkurentan i prepoznatljiv na tržištu.
Ovu priču bilo bi nemoguće realizirati bez partnera projekta Istarske županije, Turističke zajednice Istre te Obrtničke komore Istre koji istarskim ugostiteljima sufinanciraju edukativne radionice s 50% iznosa.
Edukativne radionice započinju sredinom listopada, a cijeli raspored i cijene možete pronaći na službenoj stranici Edukacijskog Gastronomskog centra te na društvenim mrežama Facebook i Instagram gdje će komunicirati sve novosti.
Svi zainteresirani kuhari mogu se prijaviti putem jednostavnog online obrasca uz svaku radionicu.