U rovinjskom hotelu Lone od jutros se održava World Skillls Croatia, županijska razina najvećeg natjecanja u obrazovanju u Hrvatskoj, kojemu je nakon 12 godina domaćin Strukovna škola Eugena Kumičića.
Danas je zastupljeno sedam županija, ukupno četrnaest škola, dvadeset i četiri učenika u tri discipline, rekao je Emil Nimčević, ravnatelj škole.
Konkurencija je jaka, a najbolji idu na državno natjecanje koje će se u svibnju održati u Zagrebu.
Osvajanje prvih mjesta veliki značaj ima za učenike, još i veći za samu školu.
Za školu to značu puno, daje nam jednu potvrdu da radimo dobro, a u to smo uvjereni iz godine u godinu. Radimo na tome da kroz edukacije naših profesora i učenika njih same upoznamo s onime što nije uključeno u sam program školovanja, rekao je Nimčević.
U povjerenstvima su najbolje osobe iz branše Grada Rovinja, a ustupili su ih ovdašnji turistički magovi- Maistra i Valalta te Udruženje obrtnika.
Kuhari danas pripremaju zagorsku juhu koja spada u kategoriju nacionalnih jela, ugrušenog brancina i princez uštipke, a komisija će ocjenjivati cjelokupan odnos prema namirnici i pripremi.
Ocjenjivati će se higijena radnog prostora, odnos prema namirnicama, izgled i ukus jela, mašta i kreativnost kod izdavanja jela, rekao je Tihomir Horvat, nastavnik i kordinator discipline kuharstvo.
Kordinatorica slastičarstva je Sandra Živolić, strukovna nastavnica, a za Rovinj FM je otkrila kako je tema proljetna rolada, pa je svaki učenik dobio namirnice koje smije koristiti.
Ticijana Ikica Piutti kordinatorica discipline ugostiteljsko posluživanje za rovinj FM je rekla kako se ocjenjuje nekoliko modula.
- Pripremanje pomoćnog stola, dočekivanje gostiju, posluživanje slasticom, rastakanje pjenušca u čest čaša i posluživanje dvije čaše pjenušca te opća organizacija.
U posljednjem desetljeću rovinjski natjecatelji kao, rezultatski, najbolju godinu pamte onu lanjsku kada je u pet disciplina čak četvero rovinjskih učenika sudjelovalo na državnom natjecanju.
Osim u Rovinju, jedan dio natjecanja, onaj koji se tiče recepcijskog poslovanja održava se u Novigradu.
- Radi se o recepcijskom poslovanju i putničkim agencijama, dočeku i pristupanju gostima, riješavanju problema i neočekivanih situacija, rekao je Nimčević.
A domaćin škola tog djela natejecanja je porečka škola, rekao je rovinjski ravnatelj Emil Nimčević.