Čelnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak najavila je akciju "Pet do 12" u kojoj će u srijedu osoblje nekoliko hrvatskih bolnica kratkotrajno zaustaviti rad kako bi građane i Vladu upozorili na to da je stanje u sustavu zdravstvene skrbi neizdrživo.

"Želimo dati do znanja i upozoriti našu Vladu i Ministarstvo zdravstva da je zdravstveni sustav uistinu pred kolapsom u odnosu na broj zaposlenika, radne uvjete, plaće, prekovremene sate i neimanje kolektivnog ugovora već godinu i pol", rekla je Prašnjak za Hinu.

Akcija "Pet do 12" priprema se, ističe, u odnosu na sindikalne pregovore za granski kolektivni ugovor o zdravstvu.

"U akciju oko 12 sati u srijedu za početak kreću KBC Zagreb, OB Dubrovnik i KBC Split zastojem rada kroz pola sata, sat vremena ili 15 minuta, ovisno o organizaciji, da proces rada, ipak, ne bude potpuno blokiran te da građani imaju primjerenu zdravstvenu skrb", pojasnila je.

Akcijom su, kaže, prije štrajka odlučili i građane i Vladu upozoriti na to da je u sustavu neizdrživo jer medicinske sestre i liječnici tijekom cijele godine rade u opterećujućim uvjetima, bez odmora jer rade iz prekovremene satnice u satnicu, a nemaju vremena ni za godišnji odmor.