Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije održao je danas, 26. veljače, 12. sjednicu u dvorani Doma obrtnika u Puli. Kako prenosi Ceh, prvi zaključak današnje sjednice je zapravo prijedlog ugostiteljima i njihovim djelatnicima da se cijepe protiv koronavirusa.
„Predlaže se ugostiteljima i njihovim djelatnicima da se u što većem broju cijepe protiv koronavirusa kako bi u Istarskoj županiji imali sigurnu i mirnu turističku sezonu, te omogućili gostima da se u našim ugostiteljskim objektima osjećaju sigurno“, zaključeno je na sjednici.
Također, na sjednici je predloženo i da turističke zajednice u Istarskoj županiji poduzimaju sinkronizirane akcije promocije Istre kao “zelene zone” u kojoj se turisti mogu odjećati sigurno i zaštićeno. Sljedeći zaključak sjednice jest prijedlog suradnje s Cehom poljodjelstva i slatkovodnog ribarstva na način da se u ponudu ugostiteljskih objekata uključe lokalni, domaći poljoprivredni proizvodi uz formiranje naljepnice “LOCAL PRODUCTION”.
Zaključci sjednice usmjereni su prema stvarnim problemima ugostitelja!
Na sjednici je bilo riječ i o problemu koji ugostitelje muči još od prvog lockdowna i oko kojeg su bili glasni čitavo ovo vrijeme trajanja epidemije – nejednakost u popuštanju mjera.
„Predlaže se izjednačavanje epidemioloških uvjeta za sve ugostiteljske objekte. Ukoliko se dozvoli rad samo na terasama ugostiteljskih objekata, treba istovremeno dozvoliti svim ugostiteljskim objektima (restorani, barovi) bez obzira da li uslužuju samo piće ili i hranu i piće, kako se ne bi diskriminirale određene vrste ugostiteljskih objekata“, zaključeno je.
Još jedna tema koja se često provlačila pred očima javnosti u doba epidemije, pogotovo kada je riječ o Istarskoj županiji, postala je dijelom zaključnih prijedloga ove sjednice.
„Predlaže se uvođenje regionalnog kriterija utvrđivanja epidemiološke situacije za ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, po principu broja zaraženih osoba na 100.000 stanovnika po primjeru pojedinih susjednih zemalja: crveno-zabranjen rad, osim dostave; narančasto – dozvoljen rad u cijelosti uz ograničenje radnog vremena; zeleno – dozvoljen rad“, zaključili su predstavnici Ceha ugostitelja Istarske županije.
Traži se zabrana usluživanja kave na kioscima, benzinskim postajama...
Jedan od zaključnih prijedloga upućen je i Hrvatskoj obrtničkoj komori, a predlaže se da se u pregovorima s Vladom RH utvrdi nastavak prava na potporu za očuvanje radnih mjesta, sve dok se ne dopusti rad u cijelosti, a potom po kriteriju pada prometa.
Posljednji zaključak 12. sjednice Ceha ugostitelja Istre govori o prijedlogu Hrvatskoj obrtničkoj komori da ponovno pokrene inicijativu za zabranu usluživanja kave i drugih napitaka na kioscima, benzinskim postajama i svim drugim mjestima koja nisu registrirana za ugostiteljstvo.
Kako navode iz Ceha, navedeni zahtjev se upućivao i prije epidemije koronavirusa kao mjera suzbijanja nelojalne konkurencije, a sad tijekom epidemije se pokazalo kao vrlo važno pitanje jer, iako je kafićima i sličnim objektima bio zabranjen rad, njihovu djelatnost su bez zabrana radili kiosci i benzinske pumpe, samo zato što nemaju registrirano ugostiteljstvo. Iz Ceha dodaju da navedeni objekti nemaju ni minimalne tehničke uvjete, HACCP i ostale uvjete koje ugostitelji moraju zadovoljiti.