IstraIN - Istarski news portal

SAN ČULA, SAN VIDJELA Galeb je odletio

Projekt uklanjanja neukusnih reklama koji je pretprošle sezone bio aktivan i aktualan s mnogih je gradskih fasada, ograda i zidova rezultirao praznim i 'očišćenim' plohama. 

Samo skidanje, koje je provodio Grad uz pomoć komunalnih redara prošao je, uglavnom uz razumijevanje građana, napose trgovaca i prodavača, koji su sami ili pod prijetnjom neskidanje bili dovedeni pred zid na način da će im to učiniti 'treća osoba' o njihovom trošku, učinila je svoje. Ili barem, velika većina.

No, iznimki koje potvrđuju pravilo da ništa ne može proći glatko i u potpunosti, je bilo. Recimo, s prostora Valdibore odletio je 'Galeb' koji je uz pomoć dizalice, košare i treće osobe svoje novo gnijezdo savio na drugom mjestu. 

Kad nije mogao milom, najveći je rovinjski Galeb pao silom. A da ga nema, i da ne svijetli u noći u svom pozivu gostima da ga obiđu, primijetih tek neki dan kada su uz glavnog, popadali i manji galebovi- što znači i sve ostale fasadne reklame.

Njih je pak, ničim izazvan, i u ovom prijelomnom trenutku predsezonskog pripremanja sezone 'poskidao' vlasnik restorana čime je namjerno, ili sasvim slučajno otvorio pogled na druge fasade, ali i podni izgled terase, inače postavljen na nogostupu kojim uobičajeno i u svijetu hodaju pješaci, a ne prebivaju stolovi i stolice. 

Za one koji neće stići na vrijeme pogledati kako izgleda sigurni trotoar, dodat ću uredno i posloženo. Tako dobro, da bi svaki normalni čovjek mogao pomisliti da ga je takvim upravo (o)čuvala  njegova slaba ili nikakva pješačka (ne)iskorištenost.

U tom smislu, pojedini rovinjski ugostitelji gotovo da građanima čine uslugu u očuvanju povijesne (ne i kulturne) baštine, i to napose onih uskih i kamenitih ulica starogradske jezgre. Ispod njihovih se stolova i stolica kamen ne troši, pa ne postoji ni opasnosti od klizanja ili proklizavanja.

Osim toga, kada se određenim dijelovima ulice prolazi 'na bok' nema ni bojazni od padova ili lomova. Jer, kako god da okreneš za nešto ćeš se od izloženog inventara uhvatiti -  bio to rub stola, postolje suncobrana i noga stolice ili konobara.