IstraIN - Istarski news portal

SAN ČULA, SAN VIDJELA Pale su sve maske

Koronavirus ugasio je peto godišnje doba. Doduše, uz postojeća legalna četiri,ovo peto je umotvorina veseljaka, odnosno svih onih koji su u veljači pustili maštu na volju, i pretvarali se da su nešto što nisu, ili bi na trenutak poželjeli biti drugačiji.

Dakle,vrijeme maškara, još do lani je bio period švoganja, smijeha i zdrave zafrkancije, ono doba kad su bez straha od osude javnosti (čitaj prvog susjeda) oni mogli biti one, a one – sve od vila i dobrih djeva do vještica i baba roga.

San čula da se ove godine, (kada nam smijeha fali više od dezificijenata) zbog pandemije i njenih posljedica (kao što su i depresije i strahovi od nedostatka druge doze) Seljanske i tradicionalne maškare neće biti održane. 

Druženje je kako znamo (i poštujemo) zabranjeno, a panika (koju neki nazivaju i zdravim razumom) zbog mogućnosti zaraze, barem što se tiče domaćeg Stožera u svom je zenitu, pa danas i najmlađi Istrijani školu pohađaju na daljinu.  

I više nego očito, u veljači nam je voda došla do grla (i to ne samo figurativno). Svjedočimo njenom 'društvenom' ispumpavanju iz oborinskih kanala diljem Rovinja, kao i onom političko-izbornom, čiji je zdenac suh poput baruta.  

Predizborno vrijeme koje (gle' ti slučajnosti) započinje s karnevalom. A karnevala ove godine, neće biti. Dobro ili  loše, procijenite sami. 

Osobno, dobro je da su neke maske konačno pale.