IstraIN - Istarski news portal

SAN ČULA, SAN VIDJELA Maske koje život (ne)znače

San čula da su se susjedi Ana i Ivo na smrt posvađali. Letjelo je i perje, a prostote i grozote kojima su se častili natjeralo je ostale susjede da se povuku iza škurnica te uz jutarnju kaficu, umjesto da kuliraju uz "Dobro jutro Hrvatska", uživaju u vlastitoj korti uz (pre)glasnu sapunicu u domaćoj produkciji.

San čula da je fajt riječi, prije no što su počeli zamahivati rukama i nogama započeo nakon što je Ana svom susjedu Ivi s kojim ne priča posljednjih dvadesetak godina jer je Ivo, za kojeg Ana čitavo to vrijeme tvrdi kako je niškoristi, postao i jedan najobičniji prljavi jarac.

San čula da mu je vikala da će zbog njegove umrljane i smrdljive maske na licu oboljeti čitavo susjedstvo i da će on, a ne vražja korona, u Rovinj donijeti kugu, koleru, ebolu i sve ono drugo ča nisam uspjela zapamtiti.

No, ni Ivo nije ostao dužan pa je i on navukao rukavice izauzeo gard. Joj je rekao da jednoj finoj dami kao što je Ana ne pristaju šporke riječi i da kapi kako usidjelici, kao što je ona, sasvim sigurno smrdi njegov muški parfum.

San čula, i da joj je još dobacio kako bi joj bilo bolje da se manje kara s njim, a više s ostalim muškim susjedima! 

Na to je Ana poludjela, i kako sam čula iz sveg je glasa kričala Ivi da će pozvati policjote, vatrogasce, psihijatre a ako treba i gradonačelnika u pomoć.

Sam čula i da mu je za kraj te štorije od kunelić zakucala da ima prljavu jezičinu. Ma ni susjed Ivo ni ostal' nijem. Joj je poručio da ni policijoti, kako ni vatrogasci, psihijatar a bogme, i sveprisutni gradonačelnik neće Ani doć' u pomoć, jel' je stara ko' egipatski hijeroglif i grđa od najcrnje ponoći.  I da je i munjena. 

K tome svemu još joj je poručio i da sama stavi masku na lice i sakrije kreze zube. I da ne zija po korti i tako grda i luda ne plaši turiste. Jer ako oni odu ni on ni ona, a oboje su penzići, neće imati šoldi za novu masku a ni, sudeći po tome kakva im se vremena spremaju, ni šoldi za prah da staru masku operu.

San čula i da je nakon Ivotovog pretkazanja o tome ča nas čeka u septembru, zanijemila čitava korta. Ni komarac se više ni čuo da zuji, i da su se prestale pomakivati i zavjese znatiželjnih susjeda.

San čula i da su svi utonuli u nekakav bed. Jedino je Ivo, s maskom na licu, koju je bogtepitao kad nabavio, nastavio spod nje zviždati koseći travu u zajedničkoj korti. To ča je pri tom odrubio glavu kakovom brižnom nevenu i ruži u tom času više nikoga ni zanimalo.

Vaša šjora Mafalda